HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

sportmix

Jegyzetek a sportvilág aktuális és kevésbé aktuális, valamint kisebb és nagyobb érdeklődésre számot tartó történéseihez. Hallottál valamilyen kevéssé ismert sportágról? Bemutatnád, mert tetszik? Írd meg nekünk! Észrevételek, javaslatok: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

 • Géza bácsi: football dózis: www.focikorulvesz.hu (2007.08.29. 17:39) Pénteki Forma-1 dózis
 • keménykalap és: Az F1 történetében, Hamilton előtt, nem volt pilóta aki ne magának taposta volna ki az utat. Ezen ... (2007.08.11. 09:49) Hamilton, az adatlopó
 • íSkizo: Azér' a magyar kommentár naon... gáz! Ilyen látványosan (hangzatosan) Rajkót nyomni, Nándira is rá... (2007.08.06. 00:18) Az előadás már gyengébb volt
 • bobbyperu: amúgy remélem alonso a verseny közben is ilyen alaposan csekkolja - úgy kb. 20 mp-ig -, hogy a jó ... (2007.08.05. 11:26) A büntetés
 • cros: Pippenről mondták,hogy Carl Lewist is simán megverte volna távolugrásban, olyan elképesztő atlétik... (2007.08.03. 16:29) Pénteki dózis

Szabad még egy táncra?

2007.10.04. 11:24 greggrant

Szezonvég a forma1-ben: gyakorlatilag már minden eldőlt, ami számít. A Ferrari a kémügy miatt hatalmas előnnyel nyerte a csapatversenyt, Hamilton pedig 12 pontos előnye birtokában már csak valami fatális véletlen folytán veszítheti el a világbajnoki címet.

Itt már csak egyetlen dolog van hátra a csapatoknak: formálni a jövőt. A mérnökök javában dolgoznak a következő évi autókon. (Most már a McLaren és a Ferrari is teljes erővel koncentrálhat erre a feladatra.) A teszteken már a kipörgésgátló nélküli technikákat is vizsgálják. A pilóták pedig a jövő évi szerződéseikre koncentrálnak.

A tájkép a 2006 végi nagy földmozgások után békésnek ígérkezett az idei év végére, ám a vihar, amit a kémügy keltett, felborította ezt a csendéletet. Alonso döntésétől függ minden. Ő a kulcsfigura a jövő évi leosztás tekintetében, hiszen ha ő távozik, akkor az egyik élcsapatnál szabadul fel egy ülés, ami mindig vonzó, még az éppen aktuális szerződéssel rendelkező pilóták számára is.

A spanyol legfőbb vágya, hogy győztes autóban ülhessen, ezért nem marad túl sok választási lehetősége. A legkézenfekvőbb, ugyanakkor talán legtöbb bonyodalommal járó alternatíva, ha marad a McLaren-nél: fagyos hangulat és az ezzel járó másodhegedűsi szerep jutna neki. Már ha Ron Dennis nem dönt úgy, hogy megtartja ugyan a szerződésében, ám nem ülteti autóba. Valljuk be, erre igen csekély az esély, mivel nem két fillér egy top pilóta szerződése, és a kémügy miatti 100 milliós büntetés, ha nem is vágja földhöz a McLarent, azért jelentős tétel önmagában is. Honnan szedne Dennis egy olyan pilótát, aki képes győzelmekre is vezetni az autót, de legalábbis tudna segíteni a csapatvilágbajnoki cím megszerzésében, ugyanakkor olcsó is? Tízmilliókat kidobálni az ablakon egy évnyi szabadságra küldött pilótának nem lehetőség egy olyan pragmatikus ember számára, mint amilyen Dennis.

A Ferrarinál is korlátokba ütközne a kétszeres világbajnok: egyrészt van az olasz csapatnál egy jó adag sértődöttség a szerződés évekkel ezelőtti visszautasítása miatt, másrészt pedig itt sem kapná meg az olyannyira áhított „első számú pilóta” címet. Räikkönen lenne olyan kellemetlen ellenfél csapaton belül, mint amilyen Hamilton jelenleg. Nem beszélve az egyik legnagyobb korlátról: Felipe Massa is érvényes szerződéssel rendelkezik. Idén a brazil megmutatta, hogy képes versenyeket nyerni, valamint a de facto elsőszámú pilótának szerződtetett Räikkönennel is felveszi a versenyt. (Nem utolsósorban pedig ifjabb Todt menedzseli.)

A Renault-nál ellenben tárt karokkal várja a csapatvezető (aki a menedzsere is), és ígéri, a jövő évi autó újra versenyképes lesz. Briatore mindent megígér Alonso-nak, csak hogy újra a csapatában láthassa: még deklarált elsőszámú pilótai státuszt is adna neki. Ezt a spanyolnak valószínűleg nagyszerű dolog hallani, ám a leendő csapattársának már nem annyira. Gördülhetne még jogi akadály is Alonso Renault-s szereplésének útjába, hiszen érvényes szerződése van a következő szezonra, ez azonban, mivel a McLaren a kémügy miatt besározódott, érvényteleníthető.

Potenciálisan az idei szezon harmadik helyezettje, a BMW is felmerülhet, ám ők már elhatárolódtak ettől a lehetőségtől, és nem is voltak soha komolyan belekeveredve az átigazolási pletykákba. Említésre került még a Toyota is, ahol a szóbeszéd szerint Alonso megkapná mindazokat az előjogokat, amik – ő legalábbis úgy érzi, hogy – megilletik. Tulajdonképpen ő építhetné fel a csapatot maga köré, mint Schumacher (Michael, mármint) tette azt a Ferrari-val. Hiszen a pénz megvan a japánoknál…

A fentiekből szerintem leszűrhető, hogy a legnagyobb valószínűsége a Renault-s szerződésnek van, bár Alonso a mostani nyilatkozataival azt látszik erősíteni, hogy szeretne a McLaren-nél maradni. Lehet, hogy a Renault mégse tér vissza jövőre a győzelem útjára, és Alonso tud erről valamit?

Szólj hozzá!

Címkék: alonso forma1 formula 1 teória

A stabilitás diadala

2007.09.30. 12:24 greggrant

 

Talán túl sok eső is esett ma Japánban.

A verseny első negyedében - ami igazából nem is volt nevezhető versenynek - ez a gondolat motoszkált a fejemben. Hiszen jó az esős verseny, de ha emiatt csak a safety car mögött fognak végigporoszkálni, az már annyira nem jó senkinek, kivéve aki épp az élen áll.

Szerencsére erre rájöttek a versenyigazgatóságon is, és elengedték a mezőnyt, bár így sajnos nem láthattunk klasszikus állórajtot, amit személy szerint igen sajnálok. Teljesen más dinamikával érkeztek volna meg a versenyzők az első kanyarhoz, mint így, a repülőrajttal. A futam azonban így is bővelkedett érdekes eseményekben, kár, hogy felének csak a végét láttuk a televíziós közvetítés „jóvoltából”.

A Ferrarik eltaktikázták magukat a gumiválasztással: kockáztattak, de ezúttal nem jött be. Örülök annak, hogy felvállalták ezt a merész húzást, hiszen a mai forma1-ben a csapatok a taktika megválasztásánál általában a biztosabb mellett teszik le a voksukat. Még akkor is így döntenek, ha igazán nincs vesztenivalójuk, mint most a Ferrarinak – az olaszok szerencsére nem erősítették ezt a trendet. A kudarc ellenére pont ezért dicséretet érdemelnek, hiszen visszahozták egy apró pillanatra a kockázatot a technikai sportok legfelsőbb kategóriájába. egyszerűen nem értesültek a versenybíróság ajánlásáról. Ezért a kommunikációs bakiért semmi dicséretet nem érdemelnek.

És így több előzést is láthattunk, főleg a kocsit a végletekig hajtó, és több kisebb hibát elkövető Räikkönen jóvoltából. A végén már nem volt elég benne és a kocsiban, hogy utolérje a szintén nagyon jó versenyt futó és egyre jobb formába lendülő Heikki Kovalainent, de a küzdésért minden dicséretet megérdemel.

A győzelem az idén harminc év után visszatérő versenypályán Lewis Hamiltoné lett, aki majdnem hibátlan versenyt futott. A Kubicával történt koccanását leszámítva nem hibázott, és elképesztően érett versenyzéssel 12 pontra növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben. Tekintve, hogy az eddigi futamok során mindössze akkor nem végzett az első négyben, amikor valamilyen technikai probléma hátráltatta, a hátralévő két futamon ez a különbség behozhatatlannak látszik. A tapasztalt versenyzők mindegyike megirigyelheti azt a stabilitást, mentális fókuszt, amivel ez a fiatal brit versenyző rendelkezik. Nem véletlen, hogy a kétszeres világbajnok csapattársán olyan gyakran látni a növekvő frusztráltság jeleit, ami aztán hibákhoz is vezet.

Az eddig vizes versenyeken kiválóan teljesítő és a mezőnyt gyakran körbeautózó Alonso (erről Michael Schumacher és Felipe Massa is tudna mesélni) ezúttal komoly ellenfélre talált Hamilton személyében. Olyan komolyra, hogy teljesen a határon kellett autóznia, ami több apró hibához is vezetett, végül pedig az egyik kanyarban valamilyen okból falhoz vágta az autóját, ezzel súlyos pontokat veszítve. Sajnos nem lehetett látni a közvetítésben, hogy mi volt ennek a kiváltó oka, hiszen egyik külső kamera sem figyelte éppen a spanyolt. A belső kamera felvételét pedig nem voltak képesek az ütközéshez vezető mozdulatsor elejére tekerni, ami elképesztő rendezési hiba.

Nem ez volt az egyetlen: nem láttuk, hogy az egyébként szenzációsan teljesítő, és második helyen álló Mark Webbert hogyan öklelte fel a szintén fantasztikusan versenyző, és a Toro Rosso első dobogós helyezésére hajtó Sebastian Vettel. Pedig Webbernek az épp aktuális tempója alapján esélye lehetett volna megszorongatni a versenyben vezető Hamiltont is, de ez már nem fog kiderülni. Sajnos nem lehetett látni, kinek a hibájából történt az ütközés, főleg, hogy éppen a safety car mögött haladt a mezőny. Teljesen ártalmatlan helyzet volt, ahol nem lehetett számítani ilyen ütközésre, ennek ellenére kétlem, hogy a két érintett autó vagy a körülöttük haladók közül egyiken sem volt olyan kamera, amelyik segítségével meg lehetett volna mutatni az incidenst.

Ez nem az első verseny volt, ahol nem volt normális visszajátszás, sőt: egyre gyakrabban fordul elő olyan, hogy valami fontos momentumról lemaradunk mi, televíziónézők, és később sem látunk visszajátszást az eseményről. Ez a tendencia nem hiszem, hogy nem szúr szemet a közvetítést megrendelő tévétársaságoknak, és nem tudnák szóvá tenni valamilyen fórumon. Elvégre a rendelkezésre álló technika egyre csak fejlődik: jó lenne, ha a közvetítés is képes lenne rá.

Szólj hozzá!

Címkék: forma1 fuji formula 1 japán nagydíj

Menő esők

2007.09.29. 12:07 greggrant

 

A japán esőkben bízhatunk: ha holnap is esik, akkor igen érdekes forma1-es futamra számíthatunk. Azt tudjuk, hogy Alonso nagyon jól reagál a változó pályaviszonyokra, ám stabil esőben, mint amilyen a mai időmérő edzés alatt volt, felzárkóznak hozzá a többiek is. A világbajnokságot vezető brit meg is verte végül, az utolsó percekben, és végeredményben a Ferrarik sem voltak túlságosan lemaradva.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy egy körön a Ferrarik lassabbak, akkor a holnapi verseny az eddigi tapasztalatok alapján szorosnak ígérkezik. Talán, ha Räikkönen gyakorol egy kicsit a szimulátoron, mint a McLaren pilótái, akkor lett volna esélye jobban felkészíteni az autót pénteken – de ezt persze nem fogjuk megtudni. Mindenesetre pénteken beállítási problémákkal küszködött a finn versenyző.

Ma végre láttam képeket is a pályáról a közvetítés alkalmával, és ez alapján azt kell, hogy mondjam, Tilke túlságosan jellegtelenné tette a pályát. Persze nem lehetett tiszta képet alkotni az eső miatt, de úgy érzem a célegyenes végi féktáv leginkább a Hungaroring első kanyarjára hasonlít, emiatt nem a legjobb előzési pont. A pályarajzon ennél jobbnak tűnt. Mint ahogy az egész pálya igen jellegtelennek tűnt elsőre, de lehet, hogy ez csak az eső szürkeségének volt köszönhető.

Ugyanakkor az a hely, ahol az optimistán előzni próbáló Ralf Schumacher összeakadt a hátrafelé egyáltalán nem figyelő Yamamotóval, talán több érdekes helyzetet is teremthet. Esőben mindenképp…

Apropó, Yamamoto: a mezőny két japán pilótája keményen kikapott a csapattársától. Mindketten több, mint egy másodperccel kaptak ki. Ez nem túl jó hír a japán szurkolóknak, mint ahogy a Toyota teljesítménye is csalódás, hiszen egyik autójuk sem jutott be a legjobb tízbe. Ugyanakkor ott volt meglepetésre Button, aki megmutatta, hogy még mindig nagyon jó pilóta, függetlenül attól, milyen autóban ül. Több, mint tíz helyet vert csapattársára, csakúgy, mint tette volna Rosberg, aki szokás szerint kenterbe vert Wurzot, de a motorcsere miatt egymás közvetlen közeléből fognak holnap startolni.

Továbbra is tartom, hogy a rajtnál figyelni kell a McLaren pilótapárosára: így, hogy az első sorban vannak, aki előbb fordul be az első kanyarnál, nagy valószínűséggel az fogja vezetni a világbajnokságot is a verseny befejeztével. Nagy a tét, megremeghet a keze Hamiltonnak. Persze, a nedves pálya még mindent megkavarhat utána, esélyt adva másoknak a futamgyőzelemre is akár.

Hajrá eső!

Szólj hozzá!

Címkék: forma1 fuji formula 1 japán nagydíj

Csütörtöki mini forma1 dózis

2007.09.27. 23:14 greggrant

(csakazértis, mert én vagyok az erősebb, nem a postot folyton törölni akaró blogmotor...)

 • Lewis Hamilton még mindig pikkel a kétszeres világbajnok csapattársára, amiért az kipakolta a pálya szélére a Belga Nagydíj rajtját követően. S mivel ő van előnyösebb helyzetben (bár csak két pontnyival), akár még azt is megteheti, hogy ilyen esetben egyszer összeakaszkodik Alonsoval. Vajon hányan nem tennénk ugyanezt ebben a helyzetben? Minthogy a következő pálya, Fuji első kanyarja is alkalmas lehet arra, hogy a féktávon nagyon összetorlódjon a mezőny, minenképpen érdekes rajtra számíthatunk vasárnap reggel. Tehát, ébresztőórákat beállítani, kerék-kerék elleni küzdelemre felkészülni!
 • Vajon miért tölti majd a péntek délelőtt egy részét azzal Kimi Räikkönen, hogy a pályát tanulja? Miért nem használja a szimulátort legalább egy kicsit? Ugyanakkor mégiscsak neki van (matematikai) esélye a világbajnoki címre, nem nekem...

Szólj hozzá!

Címkék: hamilton alonso raikkonen forma1 formula 1 napi dózis

Hétfői dózis

2007.08.13. 15:48 greggrant

 • Természetesen nem mehetek el szó nélkül a magyar kajak-kenu sport újabb nagyszerű eredményei mellett (9 arany, 3 ezüst, 6 bronz a duisburgi világbajnokságon, bár valószínűleg minden sportszerető ember tudatában van ennek). 3 olyan számban is sikerült megszerzni az első helyet, ami olimpiai szám is. Csak a házigazda németeknek sikerült egy árnyalatnyival jobban ez a világverseny, ők 9 arany 6 ezüst és 3 bronz büszke birtokosainak mondhatják magukat. Az említett két országon kívül senki nem tudott egynél több aranyat vagy négynél több érmet szerezni. És talán még egy vagy kettő arany összejöhetett volna, ha a női kettes hamarabb tud elkezdeni készülni - az olimpiára előretekintve tehát igen biztató a helyzet!
 • Valentino Rossi adóügyeit vizsgálják az olasz hatóságok. Persze, nem tudjuk, hogy valóban csalt-e az olasz államkasszával szemben, mindenesetre az első nyilatkozata teljesen korrekt: "Az adóhatóság teljesen jogszerűen végzi a munkáját. A tanácsadóim már vizsgálják az ügyet." Legalább nem akar egyből mentegetőzni, és a hivatal eljárását besározni. Ma már ez is dícsérendő, még ha igazak is a vádak.
 • Napi F1-bulvár rovatunkban ma: Alonso a BMW-hez tart, méghozzá Kubica helyére; Irvine megint megszólal, és cáfolja, hogy Hamilton a Ferrarihoz tartana; valamint Mansell valószínűleg hamarosan elkezdi az épp jó eredményt elért fiát kedvezőbb helyzetbe hozni, hiszen mostanában elég sokat szerepel a médiában.
 • Volt azért fontosabb hír is a forma1 háza táján: a csapatok mérnökei az autosport.com szerint közel állnak a megállapodáshoz az előzést segítő aerodinamikai elemekre vonatkozó javaslataikkal. Az újfajta diffúzor, amiben az egyetértés - úgy tűnik - kialakult, a leszorítóerő egy részének kialakítását végezné, így tehermentesítve a hátsó szárnyat. Utóbbi elemről azonban még nincsen egyezség, ez a kérdés lesz a munkacsoport asztalán az elkövetkezőkben. Szintén fontos eredmény, hogy a különböző segédszárnyak, légterelő elemek, amik az elmúlt években barokkos díszítettségűvé tették a forma1-es autók karosszériáját, 2010-től várhatóan betiltásra kerülnek. Azonban, ha a fejlődés hasonlóan gyors lesz, mint idáig, akkor lehet, hogy az új aerodinamikai szabályokat már 2009-től bevezetik.

Szólj hozzá!

Címkék: forma1 formula 1 napi dózis motogp kajak kenu

Pénteki dózis

2007.08.10. 16:21 greggrant

 • Nemmegmondtam, hogy lesz itt még elég hír a forma1 uborkaszezonjában arról, hogy mi is történt, meg mi is az aktuális helyzet? De. Tessék: Hamilton nem is mondta azt, hogy *******, meg egyébként sincsen háború közte és Alonso között. Egyébként pedig mindjárt visszatér Häkkinen, és ő fog ülni az egyik McLarenben!
  Illetve dehogyis, természetesen ez is csak egy unatkozó újságíró agyszüleménye volt. Meg persze újból a figyelem középpontjába kellett a finnt állítani, hogy a Johnnie Walker-kampány új lendületet kapjon.

 

 • Apropó, visszatérés: az NBA-be is tervezik egy páran, mint arról Marc Stein beszámol. Ami már biztos: Penny Hardaway, a kilencvenes évek végének egyik nagy alakja már alá is írt a Miami Heat-tel. Ennek az ad különös pikantériát, hogy karrierje kezetén Hardaway együtt játszott Shaquille O'Neal-lel az Orlando Magic-ben, és ott nagyon rossz volt a viszony közöttük az alfahím-szerepért folytatott kis harc miatt. Most újra csapattársak lesznek, és kérdés, hogy mennyire tudják majd sutba dobni a régi sérelmeket.
  A többi nagy név: Reggie Miller, az Indiana legendás játékosa a Boston Celtics nagy triójához csatlakozhat 42 évesen. Allan Houston két év kihagyás után térne vissza, csak az a kérdés, hogy a sérülései hogyan bírják majd az iramot. És Charles Oakley, Jordan egyik jóhaverja 44 évesen szeretne még egy kis pénzt keresni valahol (valószínűleg a kártya nem lehet olcsó mulatság).

 

 • Oroszországban még mindig áll a bál az atlétikai szövetség körül. Most a vezetőedzőt függesztették fel, amíg nem tisztázódik, hogy ő adta-e a tiltott szert a két atlétának.

Szólj hozzá!

Címkék: forma1 nba dopping formula 1 napi dózis

Hamilton, az adatlopó

2007.08.10. 15:39 greggrant

Népszerű kifogás Hamilton eredményei ellen, hogy viszonylag könnyű dolga van, mivel Alonso beállításait használja. Erre válaszként természetesen a Hamilton-rajongók rögtön rá is szokták vágni, hogy igen, de Alonso direkt rossz adatokat szolgáltat neki. Járjunk tehát utána ennek a városi legendának!

Először is, a legtöbb link, amit a google segítségével a hamilton+alonso+setting vagy a hamilton+alonso+setup keresőkifejezésekre, illetve ezek variációira kapunk, teljesen véletlenül különböző fórumokra, illetve cikk-hozzászólásokra mutat. Nehéz igazán pontos tényeket kibogarászni ezekből. Általában ezek tele vannak féligazságokkal, és félreértelmezésekkel. Az egyik cikk, ami jó kiindulópontul szolgálhat, az autosport.com-on található, június elején megjelent írás. Ennek az a lényege, hogy megemlítik benne: a spanyol világbajnoknak kezd nem tetszeni, hogy a kezdő, és ekkor már legerősebb vetélytársnak számító brittel meg kell, hogy osszák az autóra vonatkozó adatokat. ami természetesen azt jelenti, hogy Hamilton hozzájut Alonso alapbeállításaihoz, majd pedig, mivel más a vezetési stílusuk, a maga képére formálja azokat. A lényeg tehát az, hogy neki is, mint minden más versenyzőnek, legyen egy alapja, ne a nulláról kelljen elkezdenie az autó beállítását. Mindazonáltal, a fenti cikkben a szóhasználatból az derül ki, hogy az adatok megosztása kétoldalú: "And Alonso has rubbished suggestions that he is unhappy the team allow both drivers full access to each other's data." Magyarul, ha Hamilton talál valahol még egy-két tized másodpercet, az azt jelenti, hogy alonso is tudhat róla!
A brit sajtó egyből felkapta a témát, miután Hamilton Alonso mögött végzett Franciaországban és Nagy-Britanniában, mondván: a spanyol szándékosan visszafogja magát a szabadedzéseken, hogy Hamiltonnak ne legyenek olyan jó beállításai a későbbiekre. Valóban, Silverstone-ban Hamilton azt is nyilatkozta, hogy hibázott, amikor az Alonsóétól eltérő beállítást alkalmazott, emiatt nem tudott olyan gyors lenni a hazai nagydíján.

Tehát igen, van benne valami, hogy az idei év szuperújonca megkapja kétszeres világbajnok csapattársa beállításait, hiszen a csapaton belül megosztják egymással az adatokat. Ám még ha nem is vesszük figyelembe azt, hogy az eltérő vezetési stílus miatt eltérő finomhangolásra van szükség a két vetélytárs esetében, akkor is megválaszolatlanul marad egy-két fontos kérdés: ha Alonsonál gyorsabb Hamilton az edzésen és a versenyen, akkor Alonso miért nem lesi el Hamilton beállításait? És főleg: ha mégis egyforma beállításaik vannak, akkor ki is a jobb versenyző kettejük közül, tekintve, hogy ebben az esetben minden (autó, gumi, beállítások) megegyezik és pusztán az emberi tényező marad, amire Hamilton jelenlegi éllovas pozícióját rá lehet fogni?

1 komment · 1 trackback

Címkék: mclaren hamilton alonso forma1 formula 1

Szerdai dózis

2007.08.08. 14:58 greggrant

 • Hogyan készülnek vajon a magyar kosarasok/focisták a holtszezonban? Ezt sajnos nem tudom megválaszolni (persze lennének sejtéseim az edzéstervről vagy annak hiányáról), azonban David Thorpe (ESPN) megmondja nekünk, hogy az NBA-ben hogyan is megy ez. Nem ám lazsálnak a játékosok egész nyáron, amíg a csapat be nem rendeli őket az edzőtáborba: külön utakon folyamatosan próbálják fejleszteni a tudásukat és az erőnlétüket is. Van, aki a saját klubjának jól ismert edzői csapatával készül, van aki a személyi edzőjével. A legjobbak mindenképp edzenek, hiszen csak úgy maradhatnak a topon, ha folyamatosan javulnak.
  "A felkészülés tulajdonképpen olyan, mint bepakolni egy bőröndbe egy utazás alkalmából. Nyilván csak azt rakhatod el, ami tényleg a tiéd (...) Egy képességet elsajátítani csak számtalan órányi edzésen keresztül lehet, ami által nagyon magabiztosan fogod használni, majd pedig kimész a pályára és meg is csinálod. Ha elsajátítod, akkor hiába nem sikerül néha végrehajtani, újra meg fogsz vele próbálkozni a legnagyobb feszültség közepette is. Az, hogy képes valaki megcsinálni egy megmozdulást, nem csak azt kell, hogy jelentse, a játékos könyörtelenül begyakorolta azt, hanem meccsszerű körülmények közt is képesnek kell lennie rá - nagy sebességnél, versenyhelyzetben, nyomás alatt és kimerülten."
  Azt hiszem, az utolsó mondat az, amit igazán meg kell szívlelnie minden sportolónak. Thorpe egyébként nem csak beszél róla, hanem gyakorló edző is. A munkamódszerei követik a fentebb vázolt filozófiáját, aminek a lényege, hogy a játékos fáradtan is képes legyen végrahajtani a különböző megmozdulásokat. Ezek során néhány NBA-kvalitású játékos is annyira kimerült, hogy egyszerűen kidobta a taccsot az edzés során.
 • Szerbiában a futballmérkőzések körítésének számító szurkolói erőszakot büntető törvény tervezetének szankciói tényleg elég keményeknek néznek ki. Már csak az a kérdés, hogy mennyire lehet majd betartatni, különös tekintettel a nemzetiségi gyűlöletet szítókra.
 • A Toro Rosso várhatóan ma bejelenti Sebastian Bourdais szerződtetését. A háromszoros ChampCar-világbajnok és korábbi Forma-3000-es győztes így végre kipróbálhatja magát a forma1-ben is. Remélhetőleg több sikerrel, mint sorstársai, akik szintén a tengerentúlon hívták fel magukra a figyelmet - bár a sikerekre a Toro Rosso valószínűleg nem a legjobb garancia.
 • A női kalapácsvetés európa-bajnoki címvédője, aki az elmúlt év során háromszor is megdöntötte a világcsúcsot, megbukott egy doppingvizsgálaton, így favoritként nem tud részt venni a közelgő világbajnokságon. Tatyana Lysenko nem az egyedüli orosz atléta, aki lebukott, így az orosz atlétikai szövetségnél áll a bál. Lysenko azt reméli, hogy csak rövid idejű eltiltást kap, és ott tud lenni jövőre a pekingi olimpián.
  Szerintem pedig ez egyszerűen abszurd. Ha doppingolt, akkor úgyis ott fog lebegni a feje felett a doppingvád az olimpia alatt is. Másrészt meg nem ártana elvenni tőle a világcsúcsokat is, hiszen azokat is nemrég érte el, amikor már bőven lehetett a doppingnak hatása. Főleg, hogy hormonháztartást módosító készítményekről van szó, amik csak hosszútávon fejtik ki a tevékenységüket.

Szólj hozzá!

Címkék: forma1 nba dopping formula 1

Uborkaszezon McLaren-salátával

2007.08.08. 10:24 greggrant

Itt van hát a csapatok által várva várt háromhetes szünet a forma1-ben. Nosza, készítsünk hát egy kis salátát a Magyar Nagydíj utózöngéiből.

Nagyon úgy tűnik, hogy a maradékokból már csak máglyarakást tudunk összedobni, már csak azért is, mert az alapanyagok elég gyúlékonynak tűnnek első látásra. Hozzávalók:
Egy McLaren-csapat, benne minden fontos összetevővel:

 • mérges, kimerült, borozgató Ron Dennis
 • magányos, elégedett Alonso csipetnyi spanyol automobilszövetség-támogatással, megspékelve egy ultimátummal
 • megkönnyebbült Hamilton, jótanácsos körítéssel (ez utóbbit akár el is hagyhatnánk, mivel Hamilton valószínűleg magában is megállja a helyét a politikai csatározásokban, lásd a következő nyilatkozatot: "Természetesen a helyzet nem ideális, mert a csapatra már így is elég nyomás nehezedett az FIA és a Ferrari miatt. De már nagyon régóta dolgozok Ronnal - talán tíz éve is van már -, és bár jelentős problémáról van szó, a kapcsolatunk nagyon-nagyon erős, és ez az ügy nem állhat közénk. Továbblépünk, és fontosabb dolgokra összpontosítjuk erőnket." - amivel üzenetet küldött Alonsónak, hogy Dennis-szel neki van jobb kapcsolata.)

Tegyünk még hozzá jó adag unatkozó újságírót, csak a találgatásos fűszerezés miatt, és az elkészült ügyön máris három hétig lehet csámcsogni. Az elkészült fogás ízében emlékeztet a Senna és Prost nevével fémjelzett párharcra.

Az összetevők gyúlékonysága, reakciókészsége folytán a keveredés következtében szerkezetük várhatóan átalakul, aminek az lesz az eredménye, hogy Alonso kikerül a McLarenből, mivel e két tényező közt nyilvánvalóan nem túl erős a kötés. (UPDATE: Norbert Haug ugyanakkor cáfolja a szakítást, mint ahogy legújabban már Ron Dennis is szeretné megtartani Alonsót. Persze kell is a cáfolat, hogy feljebb tornásszák Alonso árát - no meg hogy legalább egyvalaki maradjon kettejük közül a csapatnál, ha esetleg az olasz kacsa mégiscsak igaznak bizonyulna Hamilton Ferrarihoz igazolásáról...)

Fogyasszuk mértékkel és kellő józansággal az elkészült könnyű nyári mixet, mely átlendít a valódi forma1-es eseményekben szűkös napokon!

Szólj hozzá!

Címkék: mclaren hamilton alonso forma1 formula 1

Az előadás már gyengébb volt

2007.08.05. 16:52 greggrant

Egy erőteljes felvezetés után viszonylag gyenge kiszolgálást kaptunk magán a futamon. Láttunk két előzést Alonsótól még a futam elején, aztán semmi. Szokás szerint minden későbbi esemény a boxkiállásokra korlátozódott. Persze, az utolsó kiállások után kicsit összerázódott az első és második, valalmint a harmadik és negyedik helyezett, de ez csak a szuperlágy gumiknak volt köszönhető, amik a kerékcserén hamarabb átesett versenyzők autójain hamarabb koptak be. Ezáltal a második helyen haladó Räikkönen és a negyedik Alonso egyaránt meg tudták közelíteni az előttük haladókat Mire azonban ez sikerült, már azoknak is lekopott a szemcsésedés a gumijukról, ezáltal könnyedén fel tudták venni a kesztyűt ezen az előzésre teljességgel alkalmatlan pályán.

Essen végre szó a többiekről is: elsőként Massáról, aki ma teljesen versenyképtelen volt. Arra, hogy egy Super Agurit nem tud megelőzni több tucat körön keresztül, egyszerűen nincs mentség. Láthattuk, hogy ezzel az autóval lehetett jó kört futni, például amikor a kerékcseréje után Hamilton elé érkezett vissza, kifejezetten jó időt ment. A technikák közötti különbség miatt még ezzel a láthatóan nem teljesen 100%-os autóval is fentebb kellett volna, hogy tornázza magát.

A BMW-k ezzel szemben remekeltek. Talán a stratégia nem volt a legoptimálisabb, talán csak a forgalom volt a hibás, de Kubicát talán még be lehetett volna hozni Alonso elé a második kerékcsere után. Vagy talán itt ütött vissza az, hogy a lengyel az elején olyan könnyen elengedte Alonsót maga mellett, szinte szemernyi ellenállást sem tanúsítva. Ezt már nem tudhatjuk meg, mindenesetre újra kiderült, hogy a konstruktőri bajnokság harmadik helyét senki nem veheti el tőlük. Egy agresszívabb stratégiával talán meg is tudnák ráncigálni a két nagy oroszlán bajszát is. (Mármint a külső körülmények - eső, büntetések - segítsége nélkül is.)

Az aerodinamikára építő pályák nagyon nem kedveznek a Hondáknak - de hogy a Spyker is jobb legyen náluk, arra már a szégyen sem elég erős szó. Látható azonban, hogy a motorral nincs olyan nagy gond, hiszen a Super Aguri egészen jól tartotta magát. Davidson egészen bent autózott a középmezőnyben, amíg Fisichella kintebb nem tessékelte. A hétvége teljesen nyilvánvalóvá tette Giancarlo frusztráltságát: nem elég, hogy az elmúlt években Alonso verte porrá (egy de facto újonc), most már Kovalainen is kezd a fejére nőni, sőt jövőre szinte biztosan jön a helyére a "kis" Piquet. Ez a frusztráltság nagyképűséggé transzformálódott ezen a hétvégén, amit a Yamamotóval szembeni feltartás, valamint Davidson kilökése is jelzett. Utóbbinál úgy gondolhatta Fisichella, hogy a Super Aguri, mint tavaly, most is a lekörözöttek táborát gyengíti, és ezért neki automatikusan elsőbbsége van. Csakhogy tévedett, ugyanis Davidson éppen pozícióért harcolt vele szemben, és mint a boxutcából visszatérőnek, az olasznak fokozottan figyelnie kellett volna a mögötte érkező, lendületben lévő autókra. Mivel nem tette meg, összeakadtak, aminek a végeredménye a Super Aguri kiesése lett.
Külön pirospont jár azonban a rendezőknek, hogy a mostanában tendenciává váló hosszadalmas, safety carral fűszerezett pályarendezés helyett pusztán sárga zászlós jelzés alatt megoldották a helyzetet - gyorsan és daru nélkül!

Ralf Schumacher és az idei Toyota az idény második felére kezdenek egymásra találni, míg Trulli egy kicsit mintha kiesett volna a ritmusból. Az egyéni pontversenyben is mindössze két pont választja el egymástól őket, és az elmúlt versenyeken Ralf mutatott jobb formát. Érdekes lesz az offszezon, amikor majd el kell dönteni, ki is üljön a Toyotákban jövőre.

Természetesen a legboldogabb a célbaérkezéskor Hamilton volt. Ennyire még egyik verseny után sem láttam örülni. Nyilvánvalóan hatalmas feszültség dolgozott benne (lásd balra), ami a képzeletbeli célszalag átszakításával jól láthatóan feloldódott. Bár Räikkönen valamennyire nyomás alatt tartotta szinte az egész futam során, mégis inkább a szombati nap eseményei voltak azok, amik rányomták a bélyeget erre a mai versenyre.

Nem emlékszem, hogy mutatták volna Ron Dennist a célbaérkezés után, pedig érdemes lett volna egy-két pillantást vetni az ő arcára is. Valószínűleg azért ő nem mosolygott annyira, mint Hamilton.

 

9 komment

Címkék: hungaroring hamilton forma1 formula 1 magyar nagydíj

Hamilton és a pókerarc

2007.08.05. 11:10 greggrant

Jól csinálja a srác, pedig belül egy vulkán tombol benne is. Hamilton arcvonásai nem sokat árultak el a valódi érzéseiről. Pedig gondolhattam volna, hogy több van benne, hiszen ennyire céltudatos versenyzést anélkül a bizonyos gyilkos ösztön nélkül nem lehet produkálni. Ez a belső tűz pedig néha felszínre kell, hogy törjön.

A Times szerint az időmérő edzés végén ez meg is történt, amikor Hamilton visszatért a boxutcába. A következők hangzottak el a brit lap szerint: “Don’t ever f****** do that to me again!” Dennis replied: “Don’t ever f****** speak to me like that again!” Hamilton delivered a final riposte: “Go f****** swivel!” Azt hiszem, ennek felesleges a fordítását közölnöm, mindenki számára világosak a csillagokkal jelzett szavak. Az interjúszobában azután Hamiltonnak már megint sikerült a pókerarcot magára öltenie és viszonylag higgadt tudott maradni.

Azért kérdéses, hogy a csapat miként fog bánni ma a versenyzőivel: vajon lesz következménye a boxutcai kiszolgálásban mindennek? Nem hiszem, mert ha mégis lesz, akkor garantáltan rájuk húzzák a vizes lepedőt, és nem fognak érvényt adni a fellebbzésüknek.

Tényleg, eszébe jutott valakinek, hogy Haimltontól miért nem idéztek a sportfelügyelők az indoklásban? Pedig ő is hivatalos volt a meghallgatásra. Vajon Dennis rászólt előtte, hogy "Figyelj, öreg, nem kellene most megszólalnod, és ha kérdeznek is, tőmondatokban válaszolj"?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: hamilton forma1 formula 1 magyar nagydíj

A büntetés

2007.08.05. 00:33 greggrant

Még nincs meg, hogy pontosan milyen szabály alapján, de megbüntették Alonsót a mai incidens miatt. Öt hely (nem tudom, hogy számolták ki), plusz a csapatot is, amiért... várjunk csak, ezt még kevésbé értem. Talán azért, mert félreinformálták a médiát? Szóval, a McLaren nem fog konstruktőri pontokat kapni a holnapi versenyért. Így legalább nyíltabb lehet a küzdelem Alonso és Hamilton között, mivel nem kell arra figyelniük, hogy mindkét McLaren a célba érjen.

Persze, még nincs lezárva az ügy, mivel a McLaren fellebbezhet. (UPDATE: Ez meg is történt.)

UPDATE: Az ítélet teljes szövege angolul, valamint nagy részének a fordítása ebben a cikkben. Jópár felmerült kérdésre nem kapunk azonban választ benne. Az világos, hogy a másik versenyző szükségtelen akadályozásáért büntették meg Alonsót. Hogy miért pont 5 hellyel sorolták hátrébb, arra nincs magyarázat, természetesen a stewardoknak jogukban áll ennek mértékét eldönteniük. Azonban az FIA-t sok kritika érte már a következetlen ítéletek miatt, tehát ők maguk is deklarálták, hogy egy bizonyos gyakorlatot fognak folytatni. Mivel általában a rajtbüntetések vagy 10 helyről, vagy a rajtrács végére sorolásról szólnak, ennek fényében mindenesetre érdekes, hogy itt miért csak 5 helyről van szó. Ha már bűnösnek találják őket, akkor a McLarennek idén nem kell kemény konzekvenciákkal számolniuk, mint például a kémügyben is? Vagy úgy gondolták, hogy mivel csapaton belül történt az eset, majd még úgyis lesz valamilyen következménye?

A csapatot érintő büntetés szintén érdekes indoklással bír: "A csapat az időmérő utolsó perceiben elkövetett cselekedetei sértették a motorsport érdekeit és a verseny tisztaságát." Az alapján, hogy a csapat tulajdonképpen kiállt Alonso mellett az ügy során, ez nem csoda. Nem nagyon tehetett mást, mentették, ami menthető, hiszen nem akarták még tovább rombolni Alonsonak a csapattal való nem túl felhőtlen viszonyát. A "tiszta pálya"-elméletet a stewardok sem fogadták el, hiszen bebizonyosodott, teljesen felesleges volt tulajdonképp még 20 másodpercig is bent tartaniuk Alonsót, így meg főleg nem üres területre érkezett meg, hanem Räikkönent zavarva. Ezek után a McLaren teljes védekezése széthullik.

Alonso érvelése, miszerint arról érdeklődött abban a bizonyos tíz másodpercben, hogy a megfelelő kerékszettet rakták-e fel neki, és hogy ezt nem tudta megkérdezni az azt megelőző húsz másodpercben a visszaszámlálás miatt, majdhogynem nevetséges. Ez, ugyanúgy, mint a "rutinszerű eljárás"-ra való hivatkozás, elég átlátszó. Ilyet senkitől nem láthattunk még: a versenyzők még az időmérő edzésen is beérkeznek a boxba, majd továbbmennek, maximum pár másodperces várakozás után. De nem állnak feleslegesen a nyalóka felemelése után, a kerekek után érdeklődve. Minek kérdeznék erről a mérnököt? Megbeszélik boxkiállás előtt, és utána már úgysincs mód váltani, illetve az túl hosszú ideig tartana, mire előkészítenék az újakat. Érdekes módon itt a stewardok nem hivatkoznak a rádióbeszélgetésre, pedig az lenne ebben az esetben a perdöntő bizonyíték.

A McLaren a fellebbezési tárgyalás után még vissza is kaphatja akár a pontjait: ez nem is elképzelhetetlen. Az is kérdés még, hogy a versenyzőket, főleg a meghallgatásra hivatalos két McLaren-pilótát mennyi ideig tartották ott, mikor értesültek az ítéletről, és mennyire fogja ez összezavarni a fejüket. Szerintem nem sokban fog rájuk hatni mindez, de majd kiderül. Viszont sajnos a sportfelügyelők megfosztottak minket attól, hogy a verseny első kanyarjában egy igazi kerék-kerék elleni csatát láthassunk a két riválistól.

2 komment

Címkék: hungaroring mclaren alonso forma1 formula 1 magyar nagydíj

Az interpretációk sokszínűsége

2007.08.04. 20:57 greggrant

A tények: az időmérő edzés legvégét újranézhetjük már a youtube-on is. Az első klipnél kb. 3:45-től érdemes figyelni, amikor a szerelők végeznek Alonso kerékcseréjével: fölemelik a nyalókát, majd várunk... és várunk, majd Alonso kigördül. Hamilton beáll kerékcserére, de az Alonso által emlegetett rutineljárást itt csodák csodájára nem látjuk. Ezekután Alonso pontosan Räikkönen elé érkezik ki, tehát a "tiszta pálya"-elmélet nem igazolódik.

A "nem is történt semmi"-értelmezés: a McLaren sajtóközleményében egy szóval sem említi az incidenst. Természetesen nekik az a jó, ha házon belül el tudják intézni, nem akarják még ezzel is megterhelni a kémügy miatt amúgy sem túl jó image-t. Mutassuk azt, mintha minden oké lenne, minden szép és jó.

A "mindenki rossz, csak én vagyok a jó"-értelmezés: természetesen egyenesen Alonsótól. Szerinte Ron Dennis nem is rá, hanem egyenesen Hamiltonra volt mérges a történtek után. Ebben a megvilágításban kapunk egy új infót is: az utlosó etapban nem a britnek, hanem a spanyolnak kellett volna felvezetnie a mezőnyt. Ezáltal Alonsónak lehetősége lett volna rá, hogy minden gond nélkül, tényleg utolsóként kezdhesse meg a gyors körét, nem adva válaszlehetőséget senkinek. (Ezt végül, mint láthattuk, sikerült is kiviteleznie.) Számomra ennek van egy olyan olvasata is, miszerint Alonso nem tervezte el természetesen előre Hamilton feltartását, azonban felpiszkálta az, hogy az újonc nem engedte előre őt, a kétszeres világbajnokot. Így hát, mint a durcás kisgyerek - ha te betartottál nekem, én is betartok neked - vissza akart vágni, amikor látta a kedvező alkalmat.
A baj Alonso értlemezésével csak annyi, hogy Dennis nem úgy tűnt, mint aki Hamiltonra mérges, sokkal inkább Alonso mérnökét kapta elő. És a tíz másodperces késlekedésre akkor sem ad választ.

UPDATE: Ron Dennis is Hamiltonra kente az ügyet (hiszen így nem lesz büntetés, marad a McLaren első sor, ami fontos a csapat-világbajnokság miatt). Szerinte Hamiltonnak az első körben el kellett volna engednie Alonsót, hogy a spanyol egy plusz kört tudjon még futni. Mivel ez nem történt meg, felborult a stratégia, és ennek lett az eredménye Hamilton várakozása. (A tíz másodperc pedig Alonso mérnökének utasítása volt.)
A következő a probléma ezzel a gondolatmenettel: Hamiltont az utolsó etapnak se az első, se az azt követő köreiben nem közelítette meg Alonso, magyarul a spanyol olyan tempót ment, amilyet csak akart. Ezt mutatta szerintem az is, hogy Alonso mellett Räikkönen is el akart menni, amit végül meg is tett.

"Ez a csapat belügye, a sportfelügyelőknek ebbe nincs beleszólásuk"-értelmezés, mely a fórumokon bukkant fel. Én is ennek a pártján vagyok, hiszen szerintem nem sértett meg Alonso egy szabályt sem, ezáltal a felügyelőknek nem kellene önkényesen ítéletet hozniuk. Bár sportszerűtlen volt, amit tett, de nem sportszerűtlenebb, mint mondjuk amikor a Ferrari az egyik Osztrák Nagydíjon csapatutasításra változtatta meg a befutó sorrendjét - amikor is végül pénzbüntetés lett a vége. Vagy amikor tavaly Monacóban Schumacher leparkolta az autóját a Rascasse-nál: az is büntetéssel zárult, bár az az eset sem volt egyértelmű.

A versenybírák mindenesetre vizsgálják az ügyet, de nagyon úgy tűnik, Alonso mérnöke viszi el a balhét: ő adott végülis utasítást a kétszeres világbajnoknak, hogy várjon még a boxban. Tegyük fel, hogy úgy történtek a dolgok, ahogy a McLaren kommunikációjából kitűnik: Hamilton megkavarta az elején az utolsó etap stratégiáját, aminek következtében a versenymérnök még várakoztatta Alonsót a boxban tíz másodpercig, hogy alkalmazkodjanak az eredeti stratégiához, és hogy tiszta pályára küldhessék ki a versenyzőt. Ám, ha jól emlékszem (és már az ellentétes hírek miatt lassan nem hiszek a saját memóriámnak, azt hiszem ezt hívják média-agymosásnak), Hamilton nem akadályozta Alonsót az etap elején; a spanyolt már hamarabb ki akarta engedni a gárda, mert átszámolhatták a stratégiát (hogyhogy nem tudott a nem túl messze ülő mérnök minderről?); végül pedig: nem tiszta pályára jött vissza Alonso! Hát hogyan számoltak a McLarennél? Igaz, a gyors körére már nem volt előtte senki, de ez inkább múlott Räikkönenen, mint a csapaton. Ha ugyanolyan gyors Räikkönen a levezető körében, mint Alonso a fölvezetőjében, akkor akár akadályozhatta volna a gyors körön lévő spanyolt. Míg ha 10 másodperccel hamarabb kimegy Alonso, akkor valószínűleg a felvezető körében is mindvégig a ferraris előtt tudott volna haladni.

UPDATE: Az index az autosport.com-ra hivatkozva azt írja, lehet, hogy a spanyol fitnessedző figyelte az óráját az utolsó kiállásnál, és ő mutatta, mikor kell elindulnia. Azért ezt viszont előre le kellett volna szervezni szerintem. Mindenesetre ő volt az az ürge, akit Dennis magával vitt a parc fermé-hez a végén - a csapatfőnök szerint azért, hogy legyen vele még egy ember, ha a versenyzők túlságosan is forrófejűek lennének és egymásnak esnének. Szerintem ez sem túl logikus, hiszen van ott még jópár ember, akik segíthetnek szétválasztani a versenyzőket.

Hamilton és Alonso eléggé ellent is mondtak egymásnak a sajtótájékoztató során. Hamilton szerint "ha velem maradt volna [Fernando a kör elején], akkor mindkettőnknek lett volna lehetősége még egy körre, mivel bőven volt erre időnk. De eléggé lemaradt, ezáltal egy csomó időt vesztett, így nem tudott még egy kört megtenni."

UPDATE: Valaki lefordíthatná, mit is akar ez a videó mutatni. Most akkor beintett a fitnessedző vagy sem?

---

Végezetül egy kis reklámfilm, a két McLaren-Mercedes pilóta főszereplésével. Szerintem nem okozott nagy gondot átélniük a rivalizálást.

Szólj hozzá!

Címkék: mclaren hamilton alonso forma1 formula 1 magyar nagydíj

Alonso, a gonosz

2007.08.04. 16:26 greggrant

A merőben értékítélettel töltött cím oka természetesen a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, annak is utolsó felvonásában történt feltartás. Érdekes jelenet volt, ahogy Alonso az utolsó gyors köre előtti boxkiállását végrehajtotta. Amint megkapta az új gumikat, még bent tartották egy kicsit, a táblát nem emelték fel előtte - ami nem volt meglepő, az előző kiállásánál is ezt csinálták, valamint korábban is használták már ezt a taktikát, hogy a gyors köre során ne zavarja meg senki.

A különbség ez alkalommal abban rejlett, hogy miután a "nyalókás ember" felemelte a tábláját, Alonso nem indult el. Ebben szemmel láthatólag semmilyen technikai gond nem hátráltatta, csupán csak annyi történt, hogy Hamilton ott állt mögötte. Na nem mintha ez nagyon fel kellett volna, hogy tartsa Alonso-t, éppen ellenkezőleg: ezáltal ő tartotta fel a már ekkor mögötte várakozó csapattársát, méghozzá pont annyira, hogy a brit ne tudjon belekezdeni az újabb körébe. Így hát miután a spanyol megjavította Hamilton idejét, annak már nem volt lehetősége válaszolni erre.

Pedig addig a pillanatig érdekes időmérő volt, ahol végre egy kis levegőhöz juthattak volna a McLaren sajtósai, mivel a Ferrari gyengélkedése lett volna a fő téma, és a McLaren végre egyszer a pályán nyújtott lenyűgöző teljesítményével, pontosan pozitív színt öltve tűnt volna fel. Ehelyett jönnek majd a kérdések, hogy pontosan mi is a csapat álláspontja ebben az ügyben.

Az ügyben, ahol Alonso ezzel a meglehetősen sportszerűtlen (ámde nem szabálytalan) húzással gyakorlatilag négy pontot hozott legnagyobb ellenfelén, saját csapattársán. A Hungaroringen, mint tudjuk, roppant nehéz előzni, tehát a startpozíció nagyon fontos tud lenni, főleg, ha valaki ráadásul a tisztábbik oldalról tud rajtolni, mint Alonso most az első helyről. Így hát ahelyett, hogy Hamilton lenne kedvezőbb helyzetben az összetettbeli előnye négypontosra növeléséhez, Alonsonak van nagyobb esélye egalizálni az állást. Mindez azon a bizonyos tíz másodpercen múlt a boxutcában.

Miért vagyok ennyire biztos abban, hogy Alonso direkt állt ott a boxban? Láthatóan nem volt semmilyen technikai problémája, amikor felemelték előtte a táblát, hiszen láttuk már, hogyan is reagál az igazi spanyolos temperamentumával ilyen helyzetben. Most ennek nyoma sem volt, a kocsi mozgása sem olyan volt, mint amivel baj lenne. Aztán láthattuk, hogyan reagált Ron Dennis, amikor Hamilton nem ért át. A kémügy miatt valószínűleg amúgy sem alacsony vérnyomásának ez sem tehetett túl jót. Nyoma sem volt örömnek, miután biztossá vált, hogy a két McLarené az első sor. Mindazonáltal Hamiltonnal biztosan nem ülnék le kártyázni, hiszen ilyen pókerarcot eddig csak Phil Ivey-tól láttam, mint amilyet a brit mutatott be az interjú alatt. Persze a kézfogás Alonsóval a mérlegelés során, az elég sokmindent elárult.

Mindenesetre Alonso a nürburgringi verseny után bemutatott verbális agresszió után újra kitett magáért, és tovább növelte a személye körüli megosztottságot. Szimpatikus? Számomra nem. Míg az Európa Nagydíj utáni esemény érthető, hiszen felfokozott izgalmi állapotban az ilyen kemény küzdelemben ez előfordul, a mostani eset már egy kicsit sok a győzni akarásból. Verje meg a pályán, fair módon Hamiltont, és akkor majd megérdemli a harmadik világbajnoki címét is.

Elismerem, hogy nagy versenyző, és megtalálható benne az a bizonyos gyilkos ösztön, ami a sport csúcsragadozóira, az igazi bajnokokra jellemző, azonban ez sem volt sokkal szebb, mintha Hamilton ebédjébe kevert volna hashajtót.

Kíváncsi vagyok, hogy Dennis mit fog lépni a kulisszák mögött. Ezek után elég nagy esélye van szerintem, hogy a következő szezonban Alonso egy másik csapatnál versenyezzen, mindazonáltal rövidtávon egy fejmosással meg fogja úszni, ami természetesen csak lepörög majd róla.

A holnapi verseny első kanyarja érdekes lesz...

UPDATE: Lauda szerint sem volt túl szép Alonso húzása.

UPDATE: Alonso természetesen azt nyilatkozta, hogy a csapat tartotta őt fel. Szerintem 10 másodperces reakcióidővel inkább ne vezessen autót. Ennyi idő telt el ugyanis, mire elindult a tábla felemelése után. Ráadásul még azt is mondja, hogy azért volt mindez, hogy üres pályára érjen vissza. A probléma ezzel csak annyi, hogy ha a tábla felemelése után kijön, akkor lett volna üres a pálya előtte, így viszont pont megzavarta Räikkönent ahogy a finn elkezdte a gyors körét.

UPDATE: Alonso szerint normális eljárás 10 másodpercet várakozni a tábla felemelése után. Tizenvalahány éve követem a forma1-et, de még ilyet nem láttam. Dennis pedig természetesen mellébeszél másra tereli a szót, amikor erről faggatják.

Szólj hozzá!

Címkék: hungaroring hamilton alonso forma1 formula 1 magyar nagydíj

Pénteki dózis

2007.08.03. 16:07 greggrant

 • Érdekes jelenet, és talán nem kellene túl sokat belelátni: Kaká a Real Madrid buszára szállt fel Moszkvában. Lehet, hogy csak elmélázott és vicces véletlen az egész, de akár jelezhet is valamit. Ha esetleg nem jönne össze Kaká leigazolása (és persze szerintem akkor is, ha összejön) a Madrid szertné megszerezni a középpálya motorjának az Olimpique Marseille új tehetségét, Samir Nasri-t. Az alapján, ahogy a francia válogatottban játszik, teljesen érthető.
 • A bonyolult szituáció, ami eddig megakadályozta Carlos Tevez Manchesterbe igazolását, megoldódni látszik, miután a West Ham és a Tevez játékjogát birtokló Kia Joorabchian megállapodtak egymással. Remélhetőleg most már szabályos szerződéssel fog a Premier League-ben játszani az argentin.
 • Josh Smith (Atlanta Hawks) 100 zsákolása. És még csak 21 éves a srác. Egyszerűen elképesztő, mennyire atletikus. Ilyenkor az merül fel bennem, hogy miért nem versenyez magasugrásban is? (via Deuce of Davenport)

1 komment

Címkék: foci labdarúgás nba