HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

sportmix

Jegyzetek a sportvilág aktuális és kevésbé aktuális, valamint kisebb és nagyobb érdeklődésre számot tartó történéseihez. Hallottál valamilyen kevéssé ismert sportágról? Bemutatnád, mert tetszik? Írd meg nekünk! Észrevételek, javaslatok: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

  • Géza bácsi: football dózis: www.focikorulvesz.hu (2007.08.29. 17:39) Pénteki Forma-1 dózis
  • keménykalap és: Az F1 történetében, Hamilton előtt, nem volt pilóta aki ne magának taposta volna ki az utat. Ezen ... (2007.08.11. 09:49) Hamilton, az adatlopó
  • íSkizo: Azér' a magyar kommentár naon... gáz! Ilyen látványosan (hangzatosan) Rajkót nyomni, Nándira is rá... (2007.08.06. 00:18) Az előadás már gyengébb volt
  • bobbyperu: amúgy remélem alonso a verseny közben is ilyen alaposan csekkolja - úgy kb. 20 mp-ig -, hogy a jó ... (2007.08.05. 11:26) A büntetés
  • cros: Pippenről mondták,hogy Carl Lewist is simán megverte volna távolugrásban, olyan elképesztő atlétik... (2007.08.03. 16:29) Pénteki dózis

Alonso, a gonosz

2007.08.04. 16:26 greggrant

A merőben értékítélettel töltött cím oka természetesen a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, annak is utolsó felvonásában történt feltartás. Érdekes jelenet volt, ahogy Alonso az utolsó gyors köre előtti boxkiállását végrehajtotta. Amint megkapta az új gumikat, még bent tartották egy kicsit, a táblát nem emelték fel előtte - ami nem volt meglepő, az előző kiállásánál is ezt csinálták, valamint korábban is használták már ezt a taktikát, hogy a gyors köre során ne zavarja meg senki.

A különbség ez alkalommal abban rejlett, hogy miután a "nyalókás ember" felemelte a tábláját, Alonso nem indult el. Ebben szemmel láthatólag semmilyen technikai gond nem hátráltatta, csupán csak annyi történt, hogy Hamilton ott állt mögötte. Na nem mintha ez nagyon fel kellett volna, hogy tartsa Alonso-t, éppen ellenkezőleg: ezáltal ő tartotta fel a már ekkor mögötte várakozó csapattársát, méghozzá pont annyira, hogy a brit ne tudjon belekezdeni az újabb körébe. Így hát miután a spanyol megjavította Hamilton idejét, annak már nem volt lehetősége válaszolni erre.

Pedig addig a pillanatig érdekes időmérő volt, ahol végre egy kis levegőhöz juthattak volna a McLaren sajtósai, mivel a Ferrari gyengélkedése lett volna a fő téma, és a McLaren végre egyszer a pályán nyújtott lenyűgöző teljesítményével, pontosan pozitív színt öltve tűnt volna fel. Ehelyett jönnek majd a kérdések, hogy pontosan mi is a csapat álláspontja ebben az ügyben.

Az ügyben, ahol Alonso ezzel a meglehetősen sportszerűtlen (ámde nem szabálytalan) húzással gyakorlatilag négy pontot hozott legnagyobb ellenfelén, saját csapattársán. A Hungaroringen, mint tudjuk, roppant nehéz előzni, tehát a startpozíció nagyon fontos tud lenni, főleg, ha valaki ráadásul a tisztábbik oldalról tud rajtolni, mint Alonso most az első helyről. Így hát ahelyett, hogy Hamilton lenne kedvezőbb helyzetben az összetettbeli előnye négypontosra növeléséhez, Alonsonak van nagyobb esélye egalizálni az állást. Mindez azon a bizonyos tíz másodpercen múlt a boxutcában.

Miért vagyok ennyire biztos abban, hogy Alonso direkt állt ott a boxban? Láthatóan nem volt semmilyen technikai problémája, amikor felemelték előtte a táblát, hiszen láttuk már, hogyan is reagál az igazi spanyolos temperamentumával ilyen helyzetben. Most ennek nyoma sem volt, a kocsi mozgása sem olyan volt, mint amivel baj lenne. Aztán láthattuk, hogyan reagált Ron Dennis, amikor Hamilton nem ért át. A kémügy miatt valószínűleg amúgy sem alacsony vérnyomásának ez sem tehetett túl jót. Nyoma sem volt örömnek, miután biztossá vált, hogy a két McLarené az első sor. Mindazonáltal Hamiltonnal biztosan nem ülnék le kártyázni, hiszen ilyen pókerarcot eddig csak Phil Ivey-tól láttam, mint amilyet a brit mutatott be az interjú alatt. Persze a kézfogás Alonsóval a mérlegelés során, az elég sokmindent elárult.

Mindenesetre Alonso a nürburgringi verseny után bemutatott verbális agresszió után újra kitett magáért, és tovább növelte a személye körüli megosztottságot. Szimpatikus? Számomra nem. Míg az Európa Nagydíj utáni esemény érthető, hiszen felfokozott izgalmi állapotban az ilyen kemény küzdelemben ez előfordul, a mostani eset már egy kicsit sok a győzni akarásból. Verje meg a pályán, fair módon Hamiltont, és akkor majd megérdemli a harmadik világbajnoki címét is.

Elismerem, hogy nagy versenyző, és megtalálható benne az a bizonyos gyilkos ösztön, ami a sport csúcsragadozóira, az igazi bajnokokra jellemző, azonban ez sem volt sokkal szebb, mintha Hamilton ebédjébe kevert volna hashajtót.

Kíváncsi vagyok, hogy Dennis mit fog lépni a kulisszák mögött. Ezek után elég nagy esélye van szerintem, hogy a következő szezonban Alonso egy másik csapatnál versenyezzen, mindazonáltal rövidtávon egy fejmosással meg fogja úszni, ami természetesen csak lepörög majd róla.

A holnapi verseny első kanyarja érdekes lesz...

UPDATE: Lauda szerint sem volt túl szép Alonso húzása.

UPDATE: Alonso természetesen azt nyilatkozta, hogy a csapat tartotta őt fel. Szerintem 10 másodperces reakcióidővel inkább ne vezessen autót. Ennyi idő telt el ugyanis, mire elindult a tábla felemelése után. Ráadásul még azt is mondja, hogy azért volt mindez, hogy üres pályára érjen vissza. A probléma ezzel csak annyi, hogy ha a tábla felemelése után kijön, akkor lett volna üres a pálya előtte, így viszont pont megzavarta Räikkönent ahogy a finn elkezdte a gyors körét.

UPDATE: Alonso szerint normális eljárás 10 másodpercet várakozni a tábla felemelése után. Tizenvalahány éve követem a forma1-et, de még ilyet nem láttam. Dennis pedig természetesen mellébeszél másra tereli a szót, amikor erről faggatják.

Szólj hozzá!

Címkék: hungaroring hamilton alonso forma1 formula 1 magyar nagydíj

A bejegyzés trackback címe:

https://sportmix.blog.hu/api/trackback/id/tr30132220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása