HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

sportmix

Jegyzetek a sportvilág aktuális és kevésbé aktuális, valamint kisebb és nagyobb érdeklődésre számot tartó történéseihez. Hallottál valamilyen kevéssé ismert sportágról? Bemutatnád, mert tetszik? Írd meg nekünk! Észrevételek, javaslatok: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

  • Géza bácsi: football dózis: www.focikorulvesz.hu (2007.08.29. 17:39) Pénteki Forma-1 dózis
  • keménykalap és: Az F1 történetében, Hamilton előtt, nem volt pilóta aki ne magának taposta volna ki az utat. Ezen ... (2007.08.11. 09:49) Hamilton, az adatlopó
  • íSkizo: Azér' a magyar kommentár naon... gáz! Ilyen látványosan (hangzatosan) Rajkót nyomni, Nándira is rá... (2007.08.06. 00:18) Az előadás már gyengébb volt
  • bobbyperu: amúgy remélem alonso a verseny közben is ilyen alaposan csekkolja - úgy kb. 20 mp-ig -, hogy a jó ... (2007.08.05. 11:26) A büntetés
  • cros: Pippenről mondták,hogy Carl Lewist is simán megverte volna távolugrásban, olyan elképesztő atlétik... (2007.08.03. 16:29) Pénteki dózis

Szabad még egy táncra?

2007.10.04. 11:24 greggrant

Szezonvég a forma1-ben: gyakorlatilag már minden eldőlt, ami számít. A Ferrari a kémügy miatt hatalmas előnnyel nyerte a csapatversenyt, Hamilton pedig 12 pontos előnye birtokában már csak valami fatális véletlen folytán veszítheti el a világbajnoki címet.

Itt már csak egyetlen dolog van hátra a csapatoknak: formálni a jövőt. A mérnökök javában dolgoznak a következő évi autókon. (Most már a McLaren és a Ferrari is teljes erővel koncentrálhat erre a feladatra.) A teszteken már a kipörgésgátló nélküli technikákat is vizsgálják. A pilóták pedig a jövő évi szerződéseikre koncentrálnak.

A tájkép a 2006 végi nagy földmozgások után békésnek ígérkezett az idei év végére, ám a vihar, amit a kémügy keltett, felborította ezt a csendéletet. Alonso döntésétől függ minden. Ő a kulcsfigura a jövő évi leosztás tekintetében, hiszen ha ő távozik, akkor az egyik élcsapatnál szabadul fel egy ülés, ami mindig vonzó, még az éppen aktuális szerződéssel rendelkező pilóták számára is.

A spanyol legfőbb vágya, hogy győztes autóban ülhessen, ezért nem marad túl sok választási lehetősége. A legkézenfekvőbb, ugyanakkor talán legtöbb bonyodalommal járó alternatíva, ha marad a McLaren-nél: fagyos hangulat és az ezzel járó másodhegedűsi szerep jutna neki. Már ha Ron Dennis nem dönt úgy, hogy megtartja ugyan a szerződésében, ám nem ülteti autóba. Valljuk be, erre igen csekély az esély, mivel nem két fillér egy top pilóta szerződése, és a kémügy miatti 100 milliós büntetés, ha nem is vágja földhöz a McLarent, azért jelentős tétel önmagában is. Honnan szedne Dennis egy olyan pilótát, aki képes győzelmekre is vezetni az autót, de legalábbis tudna segíteni a csapatvilágbajnoki cím megszerzésében, ugyanakkor olcsó is? Tízmilliókat kidobálni az ablakon egy évnyi szabadságra küldött pilótának nem lehetőség egy olyan pragmatikus ember számára, mint amilyen Dennis.

A Ferrarinál is korlátokba ütközne a kétszeres világbajnok: egyrészt van az olasz csapatnál egy jó adag sértődöttség a szerződés évekkel ezelőtti visszautasítása miatt, másrészt pedig itt sem kapná meg az olyannyira áhított „első számú pilóta” címet. Räikkönen lenne olyan kellemetlen ellenfél csapaton belül, mint amilyen Hamilton jelenleg. Nem beszélve az egyik legnagyobb korlátról: Felipe Massa is érvényes szerződéssel rendelkezik. Idén a brazil megmutatta, hogy képes versenyeket nyerni, valamint a de facto elsőszámú pilótának szerződtetett Räikkönennel is felveszi a versenyt. (Nem utolsósorban pedig ifjabb Todt menedzseli.)

A Renault-nál ellenben tárt karokkal várja a csapatvezető (aki a menedzsere is), és ígéri, a jövő évi autó újra versenyképes lesz. Briatore mindent megígér Alonso-nak, csak hogy újra a csapatában láthassa: még deklarált elsőszámú pilótai státuszt is adna neki. Ezt a spanyolnak valószínűleg nagyszerű dolog hallani, ám a leendő csapattársának már nem annyira. Gördülhetne még jogi akadály is Alonso Renault-s szereplésének útjába, hiszen érvényes szerződése van a következő szezonra, ez azonban, mivel a McLaren a kémügy miatt besározódott, érvényteleníthető.

Potenciálisan az idei szezon harmadik helyezettje, a BMW is felmerülhet, ám ők már elhatárolódtak ettől a lehetőségtől, és nem is voltak soha komolyan belekeveredve az átigazolási pletykákba. Említésre került még a Toyota is, ahol a szóbeszéd szerint Alonso megkapná mindazokat az előjogokat, amik – ő legalábbis úgy érzi, hogy – megilletik. Tulajdonképpen ő építhetné fel a csapatot maga köré, mint Schumacher (Michael, mármint) tette azt a Ferrari-val. Hiszen a pénz megvan a japánoknál…

A fentiekből szerintem leszűrhető, hogy a legnagyobb valószínűsége a Renault-s szerződésnek van, bár Alonso a mostani nyilatkozataival azt látszik erősíteni, hogy szeretne a McLaren-nél maradni. Lehet, hogy a Renault mégse tér vissza jövőre a győzelem útjára, és Alonso tud erről valamit?

Szólj hozzá!

Címkék: alonso forma1 formula 1 teória

A bejegyzés trackback címe:

https://sportmix.blog.hu/api/trackback/id/tr46185553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása